Meditació

Què és la meditació?

 

La meditació es un hàbit i una pràctica mil·lenària utilitzada per totes les cultures. Ha estat i és un recurs imprescindible i meravellós pel “despertar” de la consciencia.

 

Primerament cal dir que meditar no és un “fer” sinó un “des-fer”. No busquem res ni pretenem trobar res, sinó que simplement des de la quietud dels nostres sentits ens convertim en observadors de la nostra “Presència” Aquí i Ara, que és la única realitat que existeix realment.

 

Aquest estat ens porta a canviar la relació entre nosaltres i el món que ens envolta. Ens obre a una dimensió transcendent del que significa ser un ésser humà, sense limitacions ni dependències. Ens permet obrir-nos la porta a connectar amb la VIDA amb tot el seu esplendor, permetent viure-la enlloc de sobreviure-la.

 

Aquest “estat” de consciència és el fruit de la pràctica de la meditació; no es pot forçar de cap altra manera. Si aquesta pràctica es converteix en un hàbit, donarà per fruit una “ment meditativa”, per tant permetrà un estat més o menys permanent de consciència elevada que ens acompanyarà en el dia a dia, fent de la nostre vida ordinària una experiència “Extraordinària”.

 

La meditació ens aporta la possibilitat de desvincular-nos de la tirania de la nostra ment i dels pensaments recurrents, que és el que habitualment fem.

 

Com es desenvolupa una classe de meditació?

 

Cal portar roba còmode per estar asseguts sobre la màrfega i el coixí (cadira, si algú té dificultats), per permetre una posició relaxada però present (per no dormir-se) i facilitar la circulació d’oxigen i la obertura dels canals energètics.

 

Hi ha moltes maneres de meditar, més estàtiques (tipus Zen) o en moviment (Kundalini ioga i Osho per exemple). En qualsevol cas, la principal eina es mitjançant la respiració conscient, el so/música (normalment “mantres” o sons naturals) i la postura estàtica o el moviment repetitiu a fi d’entrar en l’estat “meditatiu”.

 

Joaquim Franco

Instructor dels Tallers de meditació

meditació1